Caravan Stage Shoot

Uit verlangen naar meer kennis van de analoog fotografische workflow ontstond het idee om twee fine art foto's te schieten. Mijn voorliefde voor Amerikaanse 'scenery' en cinematografische fotografie waren het uitgangspunt. De kleurweergave, curve en korrel van Kodak kleinbeeld negatief sluiten perfect aan bij het gevoel en uitstraling van het tweeluik; een high-key dag en neon-nacht plaat.

Liaisons
Liaisons (Zoom)

Liaisons 2020

Ik wilde met de beelden een bepaalde vorm van intimiteit weergeven, ver weg van perfect of commercieel. Het was een ontdekking naar de schoonheid in imperfectie, iets wat schuurt, het echte leven weergeeft in zichtbaar 'gestaged' realisme met een licht deprimerende ondertoon. Ik wil het publiek de mogelijkheid geven om mee te kijken tijdens een intiem moment, iets wat normaliter achter gesloten deuren plaatsvindt. Ik ben dankbaar voor het lef van presentatrice Anne-Mar Zwart die als model haar karakter ongepolijst, rauw, kwetsbaar maar toch vol schoonheid wist neer te zetten. 

De keuze voor analoge film was snel gemaakt, het wekt de illusie van het tijdsbeeld wat ik wilde reproduceren. 

Film kent een aantal beperkingen: het is moeilijk controleerbaar en vraagt om veel licht. In tegenstelling tot veel fotografen werk ik niet met flitslicht. Het belichten met 'continu licht' vraagt om veel elektrisch vermogen en mankracht. Samen met gaffer Daan Thieme besloot ik de caravan interieur studio te plaatsen om de kleur van het invallend licht en de continuïteit zo optimaal mogelijk te kunnen controleren. Na wat research naar nog beschikbare filmstocks bleek Kodak Portra 400 de perfecte match voor deze productie. De film is zacht, creamy, complimenteus naar huidtinten en de lichtgevoeligheid van 400 ASA geeft een duidelijk zichtbare korrel die de filmlook benadrukt.

Deception
Deception (Zoom)

Deception 2020

Behind the picture

foto's: Johan Vivié

Caravan Stage Shoot - Liaisons

Liaisons tap to zoom

Caravan Stage Shoot - Deception

Deception tap to zoom

Credits

fotograaf Johan Dijkstra
model Anne-Mar Zwart 
gaffer Daan Thieme
visagie Femke Gaarlandt
styling Nannette Looise
faciliteiten Lichtmacht
set-fotografie Johan Vivié
licht-assistenten Evie François, Gijs Becks