Project: 'Sunshine Royale Motel'

Sunshine Royale is mijn grootse vrijwerk-project ooit. Samen met vriend en collega Michel Mölder begon ik twee jaar geleden aan het bouwen van een set. Het doel; een duistere fotoserie van 22 cinemagraphs (bewegende foto's) in Amerikaanse motelkamer van rond de jaren '80.

Je bevindt je in een onbekende stad en draait de kraan dicht van de douche. Terwijl je je afdroogt loop je door de kamer waar je net voor het eerst binnen trad. Deze kamer is nu jouw domein, jouw thuis. Gisteren was hij nog van iemand anders. En morgen, nadat bent uitgecheckt, is er weer een nieuwe gast. Een kamer, elke dag een ander verhaal. Welkom in Sunshine Royale Motel. Vier muren. Talloze verhalen. Verhalen die worden verbeeld in Cinemagraphs: een serie van levende foto’s

Story

Sunshine Royale is een visueel verhaal over een toevluchtsoord. Wat doen we als we onderweg, op een onbekende maar veilige plek even helemaal alleen zijn? De rode draad in deze serie beelden is een oude hotelkamer waar individuele levens van passanten zich voor een korte tijd afspelen. Het zijn momentopnames wanneer de deur dicht zit en de buitenwereld er even niet toe doet. De kamer zelf is onverstoorbaar en is slechts een stille getuige van de tijd; alleen de gasten kleuren keer op keer de stemming binnen de vier muren.

Cinemagraphs

Deze serie van levende foto’s, oftewel cinemagraphs, zijn een mix tussen foto -en video. Net als bij een reguliere foto staat de tijd stil, echter subtiel bewegende elementen brengen het beeld tot leven. Het eindresultaat is een serie van individuele videofiles die afspelen in een repeterende loop waardoor de illusie ontstaat van een oneindige beweging. De deels bevroren, terugkerende beweging in de beelden geeft een vervreemdend en bijna hypnotiserend effect

Doel van deze serie is een expositie op een collectie van digitale schermen. Een filmische reeks verhalen waarbij elke verhaallijn wordt verteld in slechts twee beelden, naast elkaar. Een close shot van de kamergast waar de nadruk ligt op zijn of haar emotie en een wijd shot waarin we uitzoomen en het verhaal letterlijk vanuit een andere hoek bekijken.

Wie

 © 2020  Johan Dijkstra Visuals. Alle rechten voorbehouden

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Gray LinkedIn Icon
Johan Dijkstra 2019 - photo bg.png